Guld har været kendt siden oldtiden. I nogle kulturer og religioner er det forbundet med solen, guddommelighed og udødelighed, i andre er det et symbol på status og velstand. I århundrede har guldsmykker fascineret os mennesker.
Hos byheart.dk arbejder vi primært med genbrugsguld – både i vores egne kollektioner og med det guld vores kunder kommer med.
Det guld vi køber er fra en anerkendt leverandør, der udelukkende sælger 100% genbrugsguld og kan garantere dets ægthed.
Genbrugsguldet har et CO2 aftryk, der er 99,8% lavere end det guld der kommer fra minedrift
Det gamle guld, der opkøbes, gennemgår en proces, hvor det renses og bliver til rent guld.
Men hvor meget ved du egentlig om guld og guldsmykker?
Her er 3 ting du bør vide om guld og dine smykker:
1. Stempel
Smykker i Danmark skal være stemplet med navnestempel og der skal også stå hvor meget ædelmetal, altså guld i denne sammenhæng, der er i smykket?
Det mest brugte guld er 14 karat, der indeholder 585 promille (58.5%), og 18 karat, 750 (75%) promille, rent guld. Du kan se hvor mange karat dit guld er ved at tjekke stemplet på dit smykke – dette stempel kaldes et holdighedstempel og er lovpligtigt i smykker.
Finguld indeholder mere end 999 promille (99.9% guld), dette kaldes også 24 karat – det er meget blødt og ikke brugt til guldsmykker.
I Danmark skal smykker mindst være 8 karat, for at man må kalde det guld.
Alle smykker skal også have et lødighedstempel. I vores smykker vil du se at der står ‘FAU’, som er vores indehaver Bettinas efternavn.
Du kan se det her på vores Loving Hearts ring, som er lavet af 14 karat guld.
2. Guldlegeringer – at blande guld
Der findes forskellige guld farver. Du har nok tænkt over om din nye ring skulle være gylden eller i hvid guld. Men vidste du, at guldet faktisk er det gule guld, der er blevet legeret? Det vil sige blandet med andre metaller for at få den rigtige farve på guldet.
Hvis man legerer med kobber, giver det smykket en varm og gylden farve, som vi kalder rødguld. Hvidguld får man ved at blande/legere med mindst et hvidt metal. For eksempel sølv eller palladium.
Har du noget gammelt gult guld liggende i en skuffe derhjemme, kan man godt genbruge det og få ændret guld farven til hvidguld, hvis det er den guldfarve du foretrækker.
Holdighedsstemplet er det samme uanset farven på guldet.
3. Du kan genbruge dit guld
Mange af os har smykker liggende derhjemme, som vi af en eller anden grund aldrig går med. Det kan være en gammel studentergave, der ikke lige er dig mere, et arvestykke der ikke er din stil eller bare noget der ikke passer mere.
Men det er ikke alle der ved at man faktisk kan genbruge guldet og få lavet et nyt smykke – noget vi virkelig brænder for hos byheart.dk.
Guldet omsmeltes og bruges til nye smykker, som gør at du kan få minder og affektionsværdien fra gamle smykker med i noget der er personligt og unikt. Vi har arbejdet på mange forlovelses- og vielsesringe, der er lavet med dit eget guld, så både forældre og bedsteforældres guld (og nogle gange også diamanter) er brugt i de nye ringe.
Smykke-genbrug giver god mening for mange – det er også bedre for miljøet!
Du kan se her hvordan guldet smeltes om, så det kan få nyt liv i et nyt design. Vi arbejder tæt sammen med vores kunder, for at designe præcis det smykke, du går og drømmer om. Er du interesseret i at høre mere, kan du altid ringe eller skrive til os og få en gratis konsultation.